Wednesday, January 11, 2012

Z Australie podruhe

Ahoj pratele a kamaradi, tentokrat zdravime ze Sunshine Coast, kde nas sunshine opravdu pronasleduje. Je krasne slunecno, ale teploty uz splhaji na neprijemnych 36 stupnu Celsia a vlhkost vzduchu dosahuje az 75%. A cim se budem posouvat severneji, tim bude hur. Vstavame kolem 6 ranni, dele se ve stanu vydrzet neda!

Z Melbourne do Sydney jsme se rozhodli pro cestu vnitrozemim a v horach trochu protahnout kosti. Prvni zastavkou byl Mt Kosciuszko (2228m), nejvyssi hora Australie a v zime nejvetsim lyzarskym centrem. Sli jsme asi 20ti kilometrovy okruh s vystupem na vrchol. Jednoducha prochajda po peknych chodnickach az na vrchol.




Po zaplaceni vstupu do narodniho parku, clovek muze zustat 24hodin a kempovat se da skoro vsude, vybrali jsme dobre misto, meli jsme navstevu zvedave klokani rodinky a zustali u naseho stanu cele odpoledne a rano se jeste prisli rozloucit.







Po ceste do Blue Mountains jsme se zastavili v Camberre, Camberra je hlavni mesto Australie a nachazi se tu vsechny vyznamne politicke, ekonomicke a kulturni instituce. Jen jsme se chteli presvedcit, ze je to moderni mesto bez jakehokoliv charakteru, jako vetsina australskych mest. Navstivili jsme Narodni Muzeum, coz bylo moc zajimave a pak jsme sli plavat do olympijskeho bazenu.







Plaveckych bazenu je tu pozehnane a kazde i male mestecko ma minimalne 2 na vyber, vstup do bazenu se vetsinou pohybuje mezi $3-5. Takze kdyz jdem do mesta, hlavni aktivitou je jit plavat.

Blue mountains jsou krasne hory s opravdu modrym nadechem. Narodni park je jen hodinu jizdy od Sydney, takze hodne popularni destinace pro turisty. Vybrali jsme si 10ti hodinovy trek a jediny problem s trekama, ze clovek vzdycky musi dolu nejdriv az 800m a pak se vydrapat zpet nahoru. Bylo to hodne narocny. Jeden z nejznamejsich vyhledu jsou 3 sestry.







Do Sydney jsme prijeli na Silvestra. Pres den jsme zajeli do narodniho parku Botany Bay, jizne od mesta a odpoledne stravili na plazi. Voda se konecne zacala oteplovat. Rezervovat si ubytovani pres Silvestra v Sydney neni nic jednoduchyho, nam se podarilo najit kemp asi 25minut vlakem od centra. Rezervovali jsme si misto na stan nekolik mesicu dopredu, ale jedine mozne datum bylo od 1.ledna a tak jsme zaparkovali nedaleko kempu a vyrazili do centra asi v 7 vecer, to uz bylo pozde na vsechno. Lide, kteri chteli mit pekny vyhled na pulnocni ohnostroj s Operou a Harbour Bridge uz byli v centru od 30.prosince. Vetsina takovych mist byla oplocenych a kapacita jen par set/tisic lidi, nebo jen pro VIP a nikam se nedal vzit alkohol. K veceri jsme si dali indicky curry sebou a s dvema flaskama vina jsme hledali to nejlepsi misto, abysme vubec neco videli v tu pulnoc. Vsude byli miliardy lidi a vsichni hledali taky takove misto. Nakonec jsme zustali na Circular Quay, kde jsme videli alespon kousek mostu.







Po ohnostroji se rozjela mega ohromna party po celem meste, vlaky jezdili celou noc a do auta jsme se dostali asi ve 3 rano. V Sydney jsme zustali jeste dalsi 3dni. Prozkoumali jsme krasnou botanickou zahradu, starou cast mesta Rocks, China town a navstivili jsme i nejznamejsi 2 mestske plaze Manly beach a Bondi beach, obe byly naslapane k prasknuti, ale prijemne schlazeni po celodennich chozeni po meste. Krasne mesto Sydney, uz je tomu 8 let, co jsem tu byla poprve:)










Allan se dostal do Opery na koncert Fleet Foxes, bylo total vyprodano, ale cekal, jestli nahodou nekdo nebude prodavat listek pred koncertem. Lidi tam takovych bylo vic, ale mel stesti, ze byl sam a listek sehnal. A jeste jeden den kriketu, opet 1.den druheho Test matche mezi Australii a Indii, lepsi atmosfera, mensi stadion a krasne pocasi.



Ze Sydney jsme pokracovali smer Brisbane po vychodnim pobrezi. Takzvane Gold Coast je lemovane krasnymi plazemi, more super, tepla, pruzracna voda, skvele vlny a bily pisek, ale hlava na hlave a obestavene hotelama, mesta s mrakodrapama a vsude mega shopping centra a zabavni parky. Po par hodinach na plazi, jsme meli nejak dost toho davu a docela rychle jsme se presouvali. Protoze jsou tu dost silny spodni proudy, koupat se da jen mezi vlajkama, kde jsou plavcici a nad hlavou litaj helikoptery a mezi tim jsou serfari a deti a vlny hazej jedny pres druhy. Se zastavkou v Byron Bay, Coolangatta, Surfers Paradise jsme se odrelaxovali v Brisbane v knihovne a v parku. Je hlavni sezona a tak jak mistnich tak zahranicnich turistu je tu fakt hodne a ve meste nikdo nebyl.







Prekrocili jsme hranice do statu Queensland, zmenil se o hodinu cas. Australie ma 4 casove zony a momentalne je tma uz v 8 hodin. Teploty a vlhkost se zvysuji a turistu ubyva. Na plazi v Noosa jsme si opalili zada a predek na Rainbow Beach. Dnes jsme v kempu v Harvey Bay a Allan vyrazil na organizovany celodenni vylet na Fraser island. Jeste mame asi 9 dni, nato se pres Whitsunday islands dostat do Cairns, kde se potkame s Allanovou mamou a Petem.




Mejte se vsichni krasne.




Zdravi monika a allan

No comments:

Post a Comment