Monday, January 30, 2012

Z cerveneho centra

Zdravime,

Tentokrat uz se pekne potime v Darwinu, dokonce i steny v pokoji se poti, normalne z nich tece! Naposledy jsem psala z Harvey Bay, kde jeste bylo krasne slunecno, po ceste po pobrezi severneji se vsechno zacalo menit, najednou jsme byli v uplnych tropech, obklopeni cukrovou trtinou, bananovnikama a mangem, vsude totalni dzungle a az 87% vlhkost vzduchu s kazdonocnima burinama. A ta vune, spis jak Asie nez Australie.




Po ceste jsme zastavili v Bundabergu, kde se vyrabi nejznamejsi australsky rum a teda nevim, jak je to mozny, ale jeste jsme ho ani neochutnaly:)




V Airlie Beach jsme meli v planu se trochu rozsoupnout a zaplatit si vytlet na lodi na Whitsundays islands. Ostruvky s neuveritelne bilejma plazema obklopene koralamyma utesama. Uz dlouho jsme sneli se projit po Whiteheaven beach. Vylet byl na 3 dni 2 noci, ceny jsme usmlouvali, jak to slo, ale stejne moc, jako vsechno ostatni v Australii. Spali jsme 2 noci na ostrove Hook a meli jsme jeden ponor zadara a snorchlovani. Bohuzel vetsinou prselo a tak viditelnost nebyla uzasna, ale libilo se nam to a dychat pod vodou je moc zajimavej pocit:) Potapeli jsme jen do 10 ti metru a spis jsme se venovali tomu dychani nez koukani. Whiteheaven plaz byla uzasna a dokonce i slunicko vylezlo asi na 10 minut.








Meli jsme necely 3 dni dostat se do Cairns (asi 750km) a se zastavkou v Townsville, kde jsme jako obvykle navstivili knihovnu a bazen. Kemp zadara byl hned za mestem a byl sponzorovany mistnim kemparskym klubem, v noci se trochu hodne rozprselo a konecne jsme se usvedcili, ze nas Jurek stan je proste uzasnej a vydrzi vsechno. Po hodine deste jsme byli jak na vodni posteli a celej kemp byl asi tak 7cm pod vodou. A Jurda to dal s prehledem:)

Do Cairns na letiste jsme prijeli v cas. Allana mama s manzelem Petem prijeli na potapecskou 5ti tydenni dovolenou po Australii a tyden z toho jsme meli v planu stravit spolecne. V Port Douglas asi 60km severne od Cairns jsme si pronajali apartman. A 5 dni jsme si uzivali kratkych vyletu po okoli, valeni se u bazenu, grilovani, neuveritelnych nocnich burin. Takovy bourky jsem jeste nezazila, jaky mnozstvi vody spadne za takovou chvilku! A celodenni vylet na Great Bariare Reef (az 2000km dlouhy koraly utes podel severo-vychodniho pobrezi a je videt z vesmiru). Great bariare reef byl uzasnej, jeli jsme na 3 mista a my jsme jen snorchlovali a rodice se potapeli. Koraly a ryby neuveritelneho mnozstvi a barev, i zralok se na nas priplul podivat (mel necely 2 metry). Urcite jedno z nejlepsich mist, kde jsme snorchlovali.








Sice tahle cast je plna krasnych plaza lemovana palmama, bohuzel v tomto obdobi se neda nikde koupat, nejvetsi nebezpeci jsou morsti krokodylove a samozrejme zabijacke meduzy.






Z Cairns jsme odletali spolecne do cerveneho centra Ayers Rock. Leteli jsme v Boeingu 717 pro 115 pasazeru a v letadle nas bylo jen 14. Super zazitek s vyhledem na Ayers Rock uprostred niceho:)



Privitalo nas 37 stupnu a krasne suchej vzduch a tmave modry nebe. Ubytovali jsme se v kempu a pronajatym farem jsme vyrazili na objevovani Ayers Rock (Uluru) a Olgas (Kata Tjuta), neuveritelny cerveny skalni formace uprostred niceho. Uluru je 350 metrů vysoká skála - monolit, která má po obvodu asi 13 kilometrů a 3 kilometrů napříč. zde sídlí. A behem dne meni ton cervene, nejlepsi je vychod nebo zapad slunce!






Kata Tjuta lezi asi 30km severne od Uluru a jsou to skalní útvary obloukových homolovitých tvarů. Toto místo se nazývá i skalním městem.






Vzdycky jsem si myslela, ze to lidi trochu prehanej a vsichni musi ject sem, aby videli tenhle cervenej kopec, kterej je 1500km vzdalenej odvsudat. Ale musim rict, ze po docela nudnym vychodnim pobrezi, to bylo po dlouhy dobe, kdy fotak nestihal. Opravdu nadhera! U zapadu slunce jsme se presvedcili, ze takova cervena je skoro nerealna v prirode!




Cekala nas dlouha jizda, z Ayers Rock do Alice Springs, se zajizdkou (300km) do Kings Canyon, po ceste to bylo mnohem zelenejsi nez jsem si predstavovala a zajizdka stala zato. Byli jsme trochu ve spechu, celkove to bylo 750km a tak jsme trek v King Canyon bezeli.




Alice Springs je trochu drsnejsi mesto, ubytovali jsme se v prijemnym motelu. Asi jedine velke mesto ve stredu Australie.




Druhy den odpoledne jsme leteli do Darwinu a mama s Petem leteli zpet do Cairns. Let opet luxusni, asi jen ctvrt letadla naplnena a opet luxusni servis od aerolinek Quantas.

Momentalne se potime v Darwinu a zitra nas ceka zacatek asi nejdobrodruznejsi casti Australie a to cesta z Darwinu do Broome pres narodni park Kakadu. Jen vime, ze toho po ceste moc neni, co se tyce vesnic, benzinek a vubec civilizace. Vede tam jedna silnice a ta v tomhle obdobi muze byt nekolik metru pod vodou. A tak nas snad neco takovyho nepotka, pronajimame si zase mini auto a mame na to 10 dni.

A tak se vsichni mejte krasne a dame zas vedet az budem v Broome.

Zdravi Monika a Allan.

1 comment:

  1. Jo jo, Jurek je Jurek, uz hopouzivam deset let a jsem taky naprosto spokojen. To potapeni bych si dal taky, my se potapeli vcera na suchu :) ve Stresovicke nemocnici v barokomere do 80m. Stastnou dalsi cestu. Bahnak

    ReplyDelete