Saturday, March 10, 2012

Zdravime uz z Asie

Zbalili jsme batohy, zredukovali jsme je ze 17kg na 14.5kg (stejne je to moc). S tezkym srdcem jsem musela vyhodit modely, ktery se mnou projely kus sveta, jako napriklad sorong, ktery jsem mela 14 let, ale bohuzel uz mel vic der nez latky.



V letadle jsme se rozloucili s vytecnym australskym vinem nekolika flaskama a odpoledne jsme trochu vravorajici pristali na super modernim letisti v Singapuru.




Metrem jsme dojeli do casti Mala Indie, kde jsme se ubytovali v hostelu a hned jsme nabehli do ulic ochutnavat.



Wan Ton polevka

Singapur (v prekladu Lvi mesto) je mestsky stat a ma kolem 5 milionu obyvatel. Pro cloveka, ktery do Asie jede poprve je to nejlepsi zacatek. V Sigapuru je cisto, mistni doprava funguje perfektne, skvele jidlo a ve meste se misi obyvatele snad z celeho sveta. Cinska ctvrt je asi nejrozsahlejsi, pak mala Indie (ktera je pomerne velka), Arab street a clovek za den muze navstivit budhisticky chram, hinduisticky chram, mesitu, krestansky kostel a i dokonce synagogu.










Po 3 dnech jsme Singapur opustili smer Malajsie, v Malajsii uz jsme poctvrte a projeli jsme zapadni i vychodni pobrezi a tak tentokrat to vezmem stredem pres narodni park Taman Negara.

Na par dni jsme se jeli aklimatizovat na Tioman ostrov, bohuzel jeste obdobi destu a tak nam ze 3 dnu, 2 cele dni prselo. Ale bylo tam prijemne, paradni dzungle, kde jsme si protahli kosti na 20km treku na druhou stranu ostrova a zpet. I pres tu hafu turistu jsou mistni lide moc mili. Presto, ze ostrov je prevazne muslimsky, byl prohlasen za duty free a hodne turistu sem jezdi na vikend parit. Z toho nadseni dvakrat nejsou.




Protoze mame v planu navstivit Barmu, po ceste z Tioman jsme se rozhodli si zaridit viza v Kuala Lumpur, radsi nez v Bangkoku, kde je pry totalne nacpano kazdy den a je to trochu psycho. Autobus trval vecnost, byla nedele vecer a 60km pred mestem byla totalni zacpa. Na autobusak jsme prijeli po pul noci a tak jsme to tam zasekli na lavicce a rano si jeli na ambasadu zazadat o vizum. Stejny den jsme odjeli smer Melaka.

Melaka je povazovana za historickou perlu Malajsie. Historicky byla Melaka prvnim mestem Malajsie, ktere vzniklo na zaklade obchodu s korenim a tkaninami. Kolonialni mocnosti meli vzdy snahu zmocnit se tohoto pristavu. Melaka mela spoustu dobyvatelu- Cinany, Nizozemce, Portugalce a Anglicany.









Nasli jsme levne ubytovani a uzili jsme si tu 3 dni super jidla a pohody.

Dneska jsme si vyzvedli viza, prosli mesto a zitra opustime Kuala Lumpur smer narodni park Taman Negara a tam budem kempovat v jednom z nejstarsich destnych pralesu!!



A jeste co se tady jime:

Klasicka snidane je hodne silny cerny caj s peknou davkou kondenzovaneho mleka a k tomu roti canai ( placka s kari omackou)



Lehky obed nebo vecere je Nasi Lemak- ryze varena v kokosovem mleku s chilli omackou, susenyma rybkama a pulkou vajicka natvrdo a to cele je zabalene do tvaru pyramidy, do bananoveho listu nebo papiru.




A pak si clovek muze vybrat mezi indickym jidlem, cinskym jidlem a malajskym (da se rict, ze je to mix cinske a indicke kuchyne).





A trochu divnej zakusek Ais Kacang -nastrouhanej led politej kondenzovanym mlekem a karamelem a podtim jsou fazole, buraky a zelena zelatina.



Mejte se krasne

zdravi Monika a Allan

No comments:

Post a Comment