Saturday, May 5, 2012

Ahoj pratele a kamaradi,

Tentokrat piseme naposledy z Asie, uz jsme na letisti a za nekolik hodin budem mavat Bangkoku z okenka Boeingu 747. Bylo tu krasne, jako obvykle:) Po navratu z Myanmaru jsme jeste meli necele 2tydny na zbyt a rozhodli jsme pro rychlou navstevu mestecka Ayutthaya a krasnych chramu okoli. Bylo moc prijemne se vratit opet do Thajska, ktery zname a vime co ocekavat. Samozrejme jidlo je vytecne a clovek nemusi jist v restauracich, protoze na ulicich je takovejch dobrot. 90% thajcu nevari a stravuji se venku a tech zbylych 10% pro ne vari.



V Ayutthaye jsme si pujcili kolo a objeli kolik chramu se dalo ve 40 stupnovem vedru. Je to jedno z nejslavnejsich kralovstvi ze 14.stoleti. Konecne jsem videla znamou budhovu hlavu zarostlou v korenech v chramu Wat Mahathat, kterou jsem vzdycky chtela videt na vlastni oci. V realite byla mnohem mensi nez jsem si ji predstavovala. Taky hodne chramu bylo ponicenych od rijnovych povodnich, ktere Thajsko zasahly.



Vlakem a stopem jsme na den zajeli do Narodniho parku Khao Yai, v planu byl jednodeni trek na zname vodopady Haew Suwat , proslavene z filmu Plaz, ale po zaplaceni docela premrsteneho vstupneho nam bylo receno, ze trek je zavreny, protoze je moc velky vedro:( Vede tam i silnice a tak nam nezbyvalo, nez tam dostopovat.



Stop nam pral a skoro vzdycky nam zastavilo prvni auto mistnich thajcu na vylete. Ten samy den jsme se dostali az na Kambodzske hranice Aranya Prathet, kde jsme prespali v mistnim hotylku a ochutnali hodne dobrot na nocnim trzisti. Teda jedna ta ugrilovana dobrota na klacku byla urcite kocka:)



Prechod hranic probehl hladce, i kdyz tenhle hranicni prechod nema nejlepsi reputaci. Bohuzel cas na objevovani Kambodzy nebyl a tak jsme jeli jen do Siem Reap navstivit proslule chramy Angkor Wat a zustali jsme jen 2 dni. Pro me to byla prvni navsteva Kambodzy a moc se mi tam libilo a lidi byli moc prijemni. Ale to soudim jen z navstevy nejvic turistickeho mista v Kambodze.



Angkor Wat je ohromny komplex plny nadhernych chramu, byly objeveny az v 19.stoleti, zarostle v huste kambodzske dzungly. Tento rozsahly komplex vybudoval kral Surjavarman II. ve 12.stoleti a zasvetil ho hinduistickemu bohu Visnovi. Rozloha celeho arealu je az 200 hektaru.



My jsme opet vyrazili na kolech, za dolar jsme si pujcili plecku v Siem Reap. Prvni odpoledne nas docela odrovnalo a to jsme jen jeli na zapad slunce. Dalsi den nas cekala teprve streka a pres znamy Angkor Wat, Angkor Thom a Ta Prohm jsme ujeli pres 30 km.



Posledni tyden byl zasadne vyhrazen na valeni se na plazich ostrova Koh Changu a ostruvku Koh Wai. Na obou jsme nasli presne to, co jsme hledali, takze bambusovy chaticky primo na plazi, o kterou jsme se nemuseli delit s hodne lidma. Jediny na co se dalo stezovat byla 34 stupnova teplota vody! A druhy den nas pokousali maly mrchy musky sandflies a tyden jsme se drbali.



Trajekty mezi ostruvkama okolo Koh Changu jezdi dost sporadicky a nejsou nejlevnejsi. My jsme nasli lepsi zpusob a to se pripojit k celodenimu snorchlovacimu vyletu a posledni zastavkou dne byl ostruvek Koh Wai, kde jsme se nechali na 3 dni vysadit.



A posledni 2 dni jsme se brouzdali Bangkokem, kde se nam libi a vzdycky se radi budem vracet.


A tot vse z Asie. Rozhodli jsme si tenhle vylet jeste o 3 mesice protahnout a to v USA a Kanade. Letime do Londyna, vyperem a prebalime batohy a v pondeli 7.kvetna zase odletime. Bude to velkej ‘’road trip’’ a zaciname v New Orleans.



Tak se vsichni mejte krasne a priste uz z jineho kontinentu. 

 Zdravi Monika a Allan

No comments:

Post a Comment