Monday, June 4, 2012

Krasne bylo v Utahu

Ahoj rodino, pratele a kamaradi. Zasilame pozdravy z uzasneho statu Utah. Jizni Utah je plny krasnych narodnich parku, ktere jsou jednim z hlavnich duvodu, proc jsme tu. Jeden park je lepsi nez druhy. Allan vyzvedl auto z pujcovny ve Vegas, misto zarezervovaneho nejlevnejsiho osobaka jsme byli upgradedovani za maly poplatek na Chevrolet Equinox. Prijemna velikost a pomerne ekonomicka spotreba ( i kdyz litr benzinu stoji pod dollar). Ve Vegas jsme nakoupili zasoby, pro nas to bylo poprve nakupovani v americkem supermarketu a vyber vsechno je trochu extremne velky a tak nam to zabralo cele odpoledne jen tim supermarketem project.



Prvnim parkem byl Zion. Asi nejvic popularni park v Utahu. Krasne cervene ruzove zbarvene strme hory, hluboke canyon a zelena oaza kolem panenske reky Virgin river. Bylo tam tolik lidi, ze se ani nedalo zaparkovat, natoz se vejit do kempu. A tak jsme tam zustali jen den, pospojovali jsme nekolik kratkych treku, potrebovali jsme protahnout tela a spalit hodne kalorii za ty fastfoody, ktere jsme navstivili za poslednich 14dni. Bylo 40 stupnu. Vynechali jsme nejznamejsi trek Narrows, ktery se jde rekou! Coz je tu hodne popularni, nam se do toho nechtelo. Vyhledy byly nadherny.



Bryce Canyon narodni park byl asi muj favorit. Kempovali jsme primo v parku, ochladilo se o 20 stupnu a trochu jsem tam zapasila s nadmorskou vyskou (asi 3000m) pri vystupech do kopcu. Hlavni vyhled byl do udoli plnych barevnych piskovcovych vezi a zkroucenych borovic. S tmave modrym nebem to vypadalo uzasne, ale jeste lepsi bylo, byt dole a bloudit mezi nimi.





Dalsi zastavkou byla prirodni rezervace Grand Staircase, nekonecna krajina plna (pro zmenu) cervenych canyonu. Misto na kempovani jsme nasli s paradnim vyhledem na dalsi park a to Capitol Reef narodni park.



Tam jsme si dali do tela dalsi den a sli 3 treky, nejlepsi byl ten posledni okolo Chimney Rock, ale celej park byl nadhernej. Asi by byl na druhem miste po Bryce Canyonu.



Treky se tu zdaji pomerne kratke (3-10km) a pak az nekolikadenni , na ktere jsme asi moc pohodlni, ve 40.stupnovem vedru se nam nechce tahat 10litru vody v batohu. Jinak vsechny parky jsou pristupne vsem, jak detem tak invalidum nebo obeznim lidem (kterych jsme videli asi nejvic v Texasu a Luisiane). Do kazdeho parku se plati vstup zvlast a ceny jsou od $10-25 za auto se 4ma osobama, dalsi moznost je, zakoupit annual pass za $80, ktery plati na rok do vsechn parku pro auto se 4ma osobama. Nam uz se urcite vyplatil tenhle pass! Mini kemp jsme nasli pod horou Mt.Pennell po ceste na Glen Canyon, Lake Powell je umele vytvorene jezero, vzniklo zatopenim canyonu podel reky Colorado. Kdybychom tam nenasli sprchy, pradelnu za $1 s wifinou zdarma, asi bychom litovali te 100km zajizdky. Taky zacalo foukat az z toho byla dvoudenni pisecna boure a narazovy vitr fucel az 80km.rychlosti. Mnohem hezci vyhledy na Glen Canyon a reku Colorado byly z hlavni silnice 95.



Na kterou jsme se museli vratit, po ceste do nejstarsiho narodniho parku v Utahu Natural Bridges. V Natural Bridges, je klasicky okruh okolo 3 znamych prirodnich mostu Sipapu, Kachina a Owachomo.



Na doporuceni jsme spali na bajecnem miste s milionovych vyhledem do udoli s Monument Valley v dali. Vitr v noci zesilil a trochu jsme meli starch, ze v tom udoli skoncime. Spali jsme v aute, stan by tam urcite skoncil. Monument Valley jsme vynechali, protoze pisecna boure nabrala obratek dalsi den a nebylo nic videt a nedalo se nic delat. Pokracovali jsme severne smer Moab a zakoncili den na sobotnim art festival v Moabu.



V okoli Moabu je neuveritelne outdoorove vyziti, cyklo stezky, treky, reka Colorado na jare preje vodakum, a lezeni je tu hodne popularni. Byl prodlouzeny vikend, vsechny kempy plne a vsude, kde to vypadalo na spani, byl zakaz. Po dlouhem hledani jsme nasli malinkej kemp v Castle Valley s oriskem pro lezce Castleton Tower.



Vitr pres noc ustal a opet nas probudila tmave modra obloha. Noci tu jsou hodne chladne. Cely den jsme stravili v Narodnim parku Arches, ktery by asi byl na tretim miste po Bryce Canyonu a Capitol Reef. Park je plny kamennych oblouku, pry nejvetsi koncentrace na nasi planete. Je zde vice nez 2 000 skalnich oken, oblouku a bran vsech velikosti. A nove vznikaji a stare se postupne erozi ztencuji. Prvni trek byl na znamou Delicate Arch. Kde jsme se museli o pekny vyhled, delit se stovkami lidi.



Druhy trek byl luxusni okruh pres Landscape arch, Navajo arch, Double O arch.





Posledni den jsme venovali celodennimu treku v nedalekem narodnim parku Canyonlands. Jeden z nejvetsich, nejodlehlejsich a nejmene dostupnych parku Jizniho Utahu. Tam jsme se trochu oddelali a usli 20km, ale to stoupani a klesani bylo opravdu narocne:) Byl to okruh a jednu cestu jsme sli primo canyonem a druhou cast nad canyonem.



Za to jsme si zaslouzili hamburger, ochutnavame jmistni klasiky a delame si list kterej hambac byl nejlepsi. Ale po 14.dnech ryze a testovin si to zaslouzime. Prespali jsme v Green River na odpocivadle pro nakladaky. A pak uz nas cekalo pokracovani pres Salt Lake City do mraziveho parku Yellowstone plneho medvedu. A tak odtamtud priste.



Mejte se krasne, zdravi Monika a Allan

No comments:

Post a Comment